Ziek worden hebben we niet in de hand, maar dat wil niet zeggen dat we ons daarom maar voor ieder mogelijk risico moeten laten verzekeren. Wanneer je een zorgverzekering moet afsluiten of evalueren, is het belangrijk om te kijken of deze wel bij jouw zorgvraag aansluit. Je kunt namelijk vaak wel een inschatting maken van wat je het komende jaar ongeveer nodig zult hebben. Heb jij bijvoorbeeld vaak problemen bij de tandarts, dan is het goed om hier een extra verzekering voor te nemen. Heb je juist al jaren niks meer bij de tandarts? Dan kan het ook een optie zijn om deze aanvullende verzekering juist te schrappen, waarom zou je meer betalen dan je nodig hebt?

 

De kracht van je zorgverzekering

Zorg is ontzettend duur en het is daarom dat wij in Nederland een zorgverzekeringsstelsel hebben. Door deze verplichte verzekering voor iedereen, wordt de zorg niet alleen voor iedereen toegankelijk, maar ook betaalbaar. Dat de verzekering verplicht is, betekent echter niet dat je hem maar klakkeloos moet afsluiten. Het verplichte basisdeel moet iedereen nemen, maar de aanvullende pakketten zijn persoonlijk en dus per persoon verschillend. Wil je dus een zorgverzekering met dekking voor de tandarts, dan moet je een aanvullende tandartsverzekering nemen. Ga je naar de tandarts en heb je gaatjes, moet je een wortelkanaalbehandeling of een andere ingreep ondergaan, dan worden deze kosten door je verzekeraar gedekt. Dat voorkomt dat jij voor hoge kosten gesteld wordt en dus misschien de volgende keer deze zorg niet neemt. Zorg vermijden is nooit verstandig dus zorg ervoor dat je je goed verzekerd zodat je je gezondheid op peil kunt houden.

 

Controleer je zorgvraag

Mensen veranderen voortdurend en dat betekent dat ook jouw zorgvraag aan verandering onderhevig is. Het is daarom belangrijk om ieder jaar rond de jaarwisseling even te kijken of je verzekering nog bij jouw zorgvraag aansluit. Merk je dat jij rugklachten krijgt en dat je misschien aan fysiotherapie moet beginnen? Neem dan een extra aanvullende verzekering zodat deze behandeling vergoed wordt. Neem je deze aanvulling niet, dan is de kans groot dat je hoge kosten moet betalen voor je behandeling en dat is zonde van je harde werken. Het is veel beter om dit geld uit te geven aan de leukere dingen van het leven. Ga er daarom ieder jaar even voor zitten om je zorgverzekering te vergelijken en om tot een pakket te komen dat naadloos bij jouw zorgvraag aansluit.

 

Vrees je hoge kosten?

Het kan zijn dat je meer pakketten nodig hebt dan je kunt betalen. In dat geval is het belangrijk om te weten dat je ook zorgtoeslag kunt aanvragen. Dit is een toeslag die speciaal bedoeld is voor mensen om hen te helpen de kosten van hun zorgverzekering te dragen. Hierdoor weet je zeker dat je goed verzekerd kunt zijn zonder dat de maandelijkse premie als een molensteen om je nek komt te hangen. Kijk even op de site van de Overheid om jouw toeslag te berekenen en aan te vragen.