Denk je dat je goed verzekerd bent, maar kom je er tijdens een ziekenhuisbezoek achter dat jouw zorgverzekering toch niet voldoende dekt? Het kan zomaar zijn dat je hoge rekeningen aan huis krijgt. Niet iedereen heeft namelijk een uitgebreide zorgverzekering afgesloten waar alles binnen valt. Het is daarom aan te raden om te weten wat je in dit geval allemaal kunt doen. Voordat je dit kan doen, moet je jouw polis goed begrijpen. Neem alle polisdocumenten door en ontdek welke kosten wel en niet gedekt zijn. De eventuele beperkingen kunnen onaangename verrassingen voorkomen, maar het geeft ook ruimte om eventueel stappen te ondernemen. Maar waar moet je dan rekening mee houden? 

 

Duidelijkheid via de polisdocumenten

Als jouw zorgverzekering niet alles dekt van de behandelingen die je ondergaat, kun je aan de hand van de polisdocumenten contact opnemen met de verzekeraar. Deze geeft je meer duidelijkheid over eventuele behandelingen. Vooral als je niet zeker weet of een behandeling onder de kosten valt, is het aan te raden om zo snel mogelijk te bellen. Het voorkomt ook misverstanden. Deze wil je immers voorkomen als het om jouw gezondheid gaat. Mochten de kosten niet gedekt worden, dan kan je eventueel met de verzekeraar bespreken wat de mogelijkheden zijn. Soms is er een oplossing waar je nog niet aan gedacht hebt. Denk aan gespreid betalen, maar ook het aanvragen van alternatieve locaties om een behandeling te ondergaan. Het kan zomaar zijn dat je toch met jouw gezondheid aan de slag kunt gaan. 

 

Aanvullende mogelijkheden voor jouw verzekering

Als je alleen een basisverzekering hebt, kun je gebruik maken van de essentiële zorg. Alleen zijn veel behandelingen hier niet in opgenomen. Als jouw gezondheid achteruitgaat en je hebt speciale behandelingen nodig, is de kans dus groot dat je niet meer voldoende gedekt bent. In dit geval is het aan te raden om naar de alternatieve dekkingen te kijken. De basisverzekering kun je namelijk uitbreiden door middel van de aanvullende opties. Aanvullende mogelijkheden zijn bijvoorbeeld alternatieve geneeswijzen, fysiotherapie en tandheelkundige zorg. Hoewel het jou maandelijks een klein bedrag extra gaat geven, kan het voor de toekomst alleen maar een kostenbesparing zijn. Kijk daarom welke opties het beste bij je passen. 

 

Voldoende aan de basisdekking hebben

Maar wanneer is de basisverzekering dan wel voldoende? Soms lijkt het alsof de verzekering niet voldoende is, omdat je ineens meerdere keren naar de dokter moet of gebruik moet maken van medicijnen. Het is echter afhankelijk van de behandelingen of deze verzekering de kosten dekt of niet. Je hoeft je geen zorgen te maken om de basiszorg, zoals een bezoek aan de huisarts. Deze kosten zie je aan het einde van het jaar terug aan de hand van de verrekening van het eigen risico. In dit geval is het dus voldoende om met de basis gedekt te zijn. Ook als je onverhoopt naar het ziekenhuis moet, heb je aan de basis voldoende. Je kunt je gezondheid op de eerste plaats zetten zonder grote financiële problemen.